joi, 21 martie 2013

Miopie - Ce numim si cum tratam?


Ce este tulburarea denumita miopie?


Aceasta tulburare a vederii se manifesta printr-o viziune imperfecta si neclara la distanta, in ciuda efortului depus de persoana respectiva.

Daca o persoana nu distinge un semn aflat la o distanta de cativa metri, nu poate sa citeasca ce scrie pe un panou (iar altii oameni reusesc), nu recunoaste oamenii de pe strada aflati la cativa metri distanta, nu reuseste sa citeasca o carte la o distanta mai mare de 20 cm, atunci se confrunta cu miopie.

E bine de stiut ca, miopia  este de obicei o variatie a privirii normale si nu o boala.

Miopia este de obicei o conditie mostenita, astfel un copil are mari sanse de a fi miop daca unul sau ambii parinti sufera de miopie.

S-a crezut mult timp ca miopia este produsa de activitatile care implica folosirea pentru un timp indelungat a vederii de aproape, cum ar fi cititul sau vizionarea programelor de televiziune de la o distanta prea mica.

Studii recente au confirmat aceasta afirmatie, dovedind ca persoanele care lucreaza in posturi care implica cititul pentru perioade lungi de timp au miopie in stadii mai avansate decat alte persoane.

Ce ar trebui sa stim despre miopie?

Persoanele care au un grad inalt de miopie, conditie cunoscuta sub denumirea de miopie severa, au un risc crescut pentru dezlipirea de retina sau glaucom (cresterea tensiunii in interiorul globului ocular).

Motivele pentru aceasta evolutie a miopiei nu sunt cunoscute.

Miopia incepe sa se dezvolte de obicei in copilarie sau la inceputul adolescentei, intre 8 si 14 ani.

Majoritatea copiilor se nasc cu o usoara hipermetropie (dificultati in vederea la aproape) care este insa corectata de dezvoltarea normala a globului ocular in timpul copilariei.

Dar daca globul ocular creste mai mult decat este normal si lumina nu mai este focalizata direct pe retina ci in fata ei, copii devin miopi.

In timpul adolescentei, odata cu cresterea globului ocular, miopia poate aparea si se poate inrautati rapid. Adolescentii pot avea nevoie de o pereche noua de ochelari la fiecare 12 luni sau chiar mai des.

Avansarea miopiei se opreste de obicei in jurul varstei de 14-16 ani in cazul femeilor si la aproximativ 25 ani in cazul barbatilor.

Frecvent miopia se stabilizeaza intr-un stadiu usor sau moderat.

Dupa varsta de 40 ani, pacientii dezvolta frecvent prezbiopie (incapacitatea de a focaliza obiectele situate aproape).

In aceasta situatie este recomandata folosirea ochelarilor cu lentile bifocale sau a lentilelor de contact.

Cum se poate preveni aparitia miopiei?

Desi miopia este o afectiune care se trateaza usor, ea nu poate fi nici prevenita.

Adesea boala evolueaza uneori rapid pana in ultimii ani de adolescenta sau in jurul varstei de 20 de ani, cand de obicei se stabilizeaza.

Multa lume considera ca excesul unor activitati care implica vederea de aproape, asa cum sunt cititul sau   statul prea aproape de televizor cauzeaza miopie.

Pana de curand au fost putine dovezi in sprijinul acestei afirmatii, insa cercetari recente au concluzionat ca persoanele cu profesii ce implica cititul extensiv au un grad mai mare de miopie.

miopie

Daca vrei sa afli mai multe informatii referitoare la miopie si cum o poti trata definitiv, fara interventii chirurgicale, acceseaza:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu