joi, 21 martie 2013

Astigmatism miopic - Cauze si tratament


Ce numim astigmatism miopic:


Afectiunea corneei in care puterea de refractie a ochiului nu este aceeasi in toate meridianele acestuia poarta denumirea de astigmatism miopic.

Aceasta inegaliatate face ca imaginea unui punct sa fie o suprafata.

In ochiul afectat de astigmatism miopic, lumina nu reuseste sa patrunda intr-un singur punct pe retina pentru a forma o imagine clara, in schimb apar mai multe puncte in spatele sau inaintea retinei.

Care sunt cauzele astigmatismului miopic:

Astigmatismul miopic este cauzat de o cornee care nu mai are forma initiala de sfera, ea avand in aceasta afectiune un meridian mai curbat decat meridianul perpendicular pe el. 
La ochiul normal meridianele au aceeasi linie de curbura.

Pentru a intelege mai bine aceasta afectiune, ne putem imagina ochiul ca un ceas.
Unul dintre meridiane este cel care uneste ora 12 cu ora 6, iar celalalt uneste ora 3 cu ora 9, acestea fiind meridianele principale ale ochiului.

Orice persoana prezinta un astigmatism miopic din nastere, fiziologic, de 0,50-0,75 dioptrii, pentru care nu se impune corectie optica, deoarece nu afecteaza vederea normala.

Aceasta forma de astigmatism este numit astigmatism congenital, care poate evolua pe durata vietii si atunci trebuie corectat.

Mai exista si astigmatismul dobandit, determinat de afectiuni corneene, cum ar fi: cicatrice ale corneei, pterigion sau interventii chirurgicale.

Ce simptome are o persoana ce sufera de astigmatism miopic:

O persoana care sufera de astigmatism miopic se plange de vedere incetosata, cefalee(durere de cap) accentuata de concentrarea vizuala, scaderea acuitatii vizuale,inclinarea sau rotatia capului.

Ca regula generala, imaginea formata pe retina unui ochi astigmic este incetosata, iar persoana respectiva acuza lipsa de claritate la vederea la distanta.

Ce forme de astigmatism exista:

Exista mai multe forme de astigmatism:

-astigmatismul miopic in care unul sau ambele meridiane ale ochiului sunt mioape (nu se acomodeaza la distanta)
-astigmatismul hipermetropic, in care unul sau ambele meridiane sunt hipermetropice (nu se acomodeaza la apropiere)
-astigmatismul mixt - unul dintre meridiane este miopic iar celalalt hipermetropic.

Cum se pune diagnosticul de astigmatism:

Diagnosticul astigmatismului se face de catre un medic oftalmolog.
Medicul utilizeaza un oftalmoscop (aparat folosit in oftalmologie) care prin intermediul unei lumini vizualizeaza retina, ce va avea o forma modificata din cauza astigmatismului.
In continuare urmeaza gasirea dioptriei necesare: pacientului i se pun diferite lentile in fata ochiului, aceasta alegand-o pe aceea cu care vede cel mai bine.

Ce tratament este sugerat in astigmatism:

Astigmatatismul miopic se trateaza cu ochelari, lentile de contact sau chirurgical.
In astigmatismul miopic si cel hipermetropic se folosesc lentilele convergente, respectiv divergente, pe cand in cel mixt se folosesc lentilele sfero-cilindrice.

Lentilele de contact moi se folosesc pentru astigmatismele mici, iar cele dure pot corecta astigmatisme grave.

Corectia chirurgicala a astigmatismului se face din motive medicale (astigmatisme grave congenitale sau dobandite) sau din motive estetice (subiectul nu doreste sa poarte ochelari).

Astigmatismul nu este o afectiune grava dar, daca nu este corectata la momentul adecvat, ea poate evolua determinand o degenerare insemnata a vederii.

astigmatism miopic
Daca vrei sa afli cum sa tratezi astigmatismul miopic in asa fel incat sa nu mai ai niciodata probleme de vedere, acceseaza: http://www.renuntalaochelari.com/despre-astigmatism-tratarea-naturala-a-astigmatismului.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu