joi, 9 mai 2013

Alimentatia sanatoasa, cheia spre o vedere buna

Ce sa mananci pentru a avea o vedere buna?

Oamenii de stiinta au descoperit ca introducerea in dieta a unor alimente cu un continut bogat de antioxidanti, precum vitaminele C, E si beta-caroten ajuta la prevenirea degenerescentei maculare legata de varsta, crescand astfel sansele de a avea o vedere buna.

Aceste vitamine se gasesc in cantitati mari in special in legumele de culoare verde inchis.

Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat cantitatea de vitamine continuta este mai mare. Specialistii recomanda ca aceste legume sa fie consumate in mod regulat.

Luteina si zeaxantina sunt alti antioxidanti care protejeaza macula de efectele nocive ale radicalilor liberi, putand astfel sa te bucuri de beneficiile faptului de a avea o vedere buna.

Macula este responsabila pentru vederea culorilor si a detaliilor. Pot fi gasiti in legume precum varza, spanac sau in oua.

Suplimentele de luteina si zeaxantina sunt recomandate pacientilor cu degenerescenta maculara legata de varsta, studiile demonstrand ca acesti antioxidanti pot incetini evolutia bolii si cresc sansele de a avea o vedere buna.

Degenerescenta maculara este caracterizata prin distrugerea progresiva a maculei(zona retiniana cu diametrul de cativa milimetri care permite vederea precisa).

Degenerescenta este mai frecventa dupa 70 de ani.

Vitamina A mentine celulele sanatoase din zonele importante ale ochiului. Deficienta de vitamina A poate duce la schimbari progresive la nivelul ochiului.

Primul semn ca ochiul a fost afectat este dificultatea de a te acomoda la vederea pe intuneric. Carenta in vitamina A provoaca aparitia xeroftalmiei (uscarea conjunctivei si a corneei), ulcerele corneene si umflarea pleoapelor.

Procesele de preparare a alimentelor bogate in vitamina A (morcov, cartofi dulci, untul de arahide, ficat, varza, mango, pepene galben) modifica valorile vitaminei.

Daca nu consumi fructe si legume proaspete, opteaza pentru cele congelate si pentru cele conservate (prin conservare se distrug cantitatile de vitamine si betacaroten).

Acizii grasi sunt importanti pentru functionarea organismului. Deficientele de omega 3 pot provoca tulburari de vedere si studiile au aratat ca prelungirea acestor deficiente pot cauza retinopatii.

Conform studiilor efectuate, acizii grasi omega 3 (gasiti in pesti precum somon) incetinesc si chiar stopeaza evolutia degenerescentei maculare legate de varsta.

Din acest motiv, specialistii recomanda persoanelor cu aceasta afectiune sa consume pesti uleiosi de cel putin doua ori pe saptamana.


Ce te poate impiedica sa ai o vedere buna?

Fumatul creste riscul de cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta. De asemenea, poate agrava afectiunile oculare provocate de diabet.

Specialistii avertizeaza ca fumatul pasiv este aproape la fel de periculos pentru sanatate.

Consumul excesiv de alcool poate face ca, in timp, sa nu te mai bucuri de o vedere buna.

Ambliopia toxica face parte dintre afectiunile despre care se crede ca sunt declansate de obiceiurile proaste precum fumatul, consumul excesiv de alcool si alimentatia proasta.

Se stie ca un consum excesiv de sare si zahar dauneaza sanatatii, implicit si ochilor, reducand sansele de a avea o vedere buna pentru timp indelungat.

Un consum ridicat de sare pe o perioada indelungata de timp poate duce la hipertensiune sistemica. Aceasta este asociata cu boli vasculare care afecteaza rinichii, creierul, inima si ochii, deteriorand o vedere buna.

Diabetul poate afecta serios starea de sanatate a ochiului si poate duce la afectiuni precum retinopatia diabetica. Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere si chiar orbire.

Se poate preveni prin mentinerea glicemiei in limite normale.


De retinut:

O dieta echilibrata, bogata in fructe si legume, nu numai ca te vor ajuta sa te mentii in forma, dar te va ajuta si sa ai o vedere buna pentru timp indelungat.

Ai grija ca din dieta ta sa nu lipseasca:

Alimentele bogate in luteina si zeaxantina (oua, varza, spanac);

Fructele si legumele care contin beta caroten (morcovi, mango, piersici);

Fructele si legumele bogate in vitamina C (portocale, capsuni, rosii, ardei verzi);

Alimentele bogate in vitamina E (migdale, seminte de floarea-soarelui);

Alimentele care contin zinc (carne, ficat, lapte).

Bucura-te de o vedere buna o perioada cat mai indelungata de timp! Afla ce poti face pentru a-ti imbunatati vederea, prin mijloace naturale si fara a apela la interventii chirurgical, accesand: http://www.renuntalaochelari.com/

vedere buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu