miercuri, 24 aprilie 2013

Despre ochi si partile sale componente


Informatii despre ochi

In acest articol se va vorbi despre ochi si despre rolul lor ca simt in viata de zi cu zi.

Dacă am face o clasificare, ochii fac parte din sistemul vizual, care la randul lui face parte din sistemul senzorial. 

Sistemul senzorial însumează totalitatea organelor de simț prin intermediul cărora omul percepe mediul înconjurător și interacționează cu acesta.

Indiscutabil, cea mai importantă componentă a sistemului senzorial o reprezintă sistemul vizual. Acesta ne oferă cele mai multe,complexe și utile informații din mediul înconjurător iar în lipsa lui viața ar oferi o experiență cu mult mai săracă.

Sistemul vizual este format din ochi, nerv optic și creier.

Ce e bine de stiut despre ochi, e ca ochiul, unul dintre cele mai complexe organe ale corpului omenesc, este și unul dintre cele mai importante organe. Importanța acestuia (și a simțului vizual în general) se poate deduce și din faptul că aproximativ un sfert din puterea de procesare a creierului este rezervată simțului vizual.

Se mai stie despre ochi ca nu este nici pe departe cel mai performant, comparativ cu alte viețuitoare. De exemplu, unele păsări de pradă au acuitatea vizuală de 8 ori mai mare decât cea a omului, în timp ce unele ierbivore au un camp vizual de 360 grade.

Cu toate acestea, avand în vedere că omul are o vedere binoculară și stereoscopică, un număr suficient de celule fotoreceptoare (bastonașe și  conuri), un bun raport între numărul de conuri și numărul de bastonașe, o mobilitate bună a ochilor și a gâtului și un creier uriaș cu care să proceseze stimulii vizuali, simțul vizual al omului este, în ansamblu, unul dintre cele mai avansate, fapt ce face ca urmatoare informatii despre ochi sa fie importante pentru oricine:


Despre ochi – Partile componente demne de mentionat:

-sclera, care este stratul exterior dur ce dă și menține forma ochiului și de care sunt atașați mușchii oculari;

-corneea, care este partea din față a stratului exterior, transparentă, având rolul unei lentile ce focalizează lumina. Toată lumina care intră în ochi trebuie să treacă prin cornee;

-umoarea apoasă, un lichid transparent aflat imediat în spatele corneei, distribuit în două cavități: camera anterioară, aflată în fața irisului și camera posterioară, din spatele irisului.

Umoarea apoasă este produsă și evacuată în mod constant, ea avand mai multe roluri: contribuie la puterea dioptrică a ochiului, la menținerea presiunii oculare și la distribuția substanțelor hranitoare și de întreținere către cornee și cristalin (care nu sunt vascularizate).

-uveea, stratul de sub scleră, este un înveliș vascularizat, care cuprinde, în partea din față, corpul ciliar și irisul. Corpul ciliar are rolul de a produce umoare apoasă și de a modifica forma și mărimea cristalinului pentru adaptarea vederii în funcție de distanță, iar irisul are rolul de a varia cantitatea de lumină care patrunde în ochi, pentru adaptarea vederii în funcție de luminozitate.

Ce se stie despre ochi este ca centrul irisului se numeste pupilă. Prin contracțiile și dilatațiile lui, cantitatea de lumină care pătrunde în ochi prin pupilă poate varia de până la 30 de ori;

-cristalinul, un lichid transparent conținut într-o membrană elastică, care contribuie la puterea dioptrică a ochiului și este singurul instrument cu ajutorul căruia ochiul se adaptează în funcție de distanță;

-retina, al treilea și ultimul strat, acoperă pe interior partea posterioară a ochiului.
Aici se formează imaginile captate de către ochi, imaginile fiind proiectate rasturnat pe retină. Creierul este acela care restabilește poziția corectă a imaginii.

E bine sa stim despre ochi ca retina conține, printre altele, celulele fotoreceptoare (conurile, care percep culorile și detaliile și bastonașele, care sunt responsabile de vederea în condiții de luminozitate slabă). În spatele retinei, în mijloc, se află foveea, care conține doar conuri și căreia îi datorăm vederea cu claritate a detaliilor fine.

Tot pe retină se produce și rodopsina, substanța responsabilă cu transformarea radiației electromagnetice (lumina) în impulsuri nervoase care mai apoi ajung la creier și sunt interpretate.

Demn de retinut despre ochi e, de asemenea, faptul ca retina consumă, proporțional, cel mai mult oxigen din organism.

-umoarea vitroasă, un lichid transparent care umple tot restul ochiului și care protejează retina amortizând șocurile rezultate ca urmare a mișcării globului ocular și a mișcării  capului și contribuie la menținerea presiunii oculare.


despre ochi


marți, 9 aprilie 2013

Vedere… fara ochelari de vedere


Cum sa  avem o vedere fara ochelari de vedere?


Indiferent daca folositi sau nu ochelari, sanatatea ochilor trebuie sa fie una dintre principalele preocupari.
Daca invatati sa va ingrijiti ochii, va puteti pastra vederea buna si veti vedea clar fara ochelari de vedere.

Ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt modalitatea conventionala prin care se corecteaza aceasta problema, insa exista si metode simple, de casa, masuri dietetice si exercitii care pot sa opreasca ritmul deteriorarii si chiar, in unele cazuri, sa va amelioreze vederea reusind astfel sa aveti o vedere buna, clara, fara ocelari de vedere.

Care este cauza problemelor de vedere?

Printre cauzele vederii incetosate se numara un glob ocular prea alungit sau prea aplatizat (miopie si hipermetropie), dar si defecte de curbura a globului ocular (astigmatism).

La varsta mijlocie cristalinul incepe sa se rigidizeze (prezbidsm), astfel incat este tot mai greu sa focalizati asupra obiectelor apropiate.

Alte afectiuni care provoa­ca o tulburare accentuata a vederii sunt opacizarea cristalinului (cataracta), exces de lichid in ochi (glaucom) si schimbari la nivelul retinei provocate de imbatranire (degenerare oculara).

Fara ochelari de vedere – Cum?

Unele probleme oculare sunt ereditare, astfel incat prevenirea lor este imposibila, insa impotriva altora va puteti proteja sanatatea oculara.

Pentru a avea in continuare o vedere fara ochelari si ochi sanatosi, purtati ochelari de soare pentru a reduce riscul de cataracta aparuta in urma leziunilor cumulative provocate de razele ultraviolete.

Deasemenea, protejati-va ochii cu ochelari speciali cand munca pe care o faceti implica operatii cu risc, astfel incat vederea sa nu aiba de suferit din cauza unor posibile accidentari.

Astfel, va veti putea bucura in continuare de o vedere fara ochelari.

Hraniti-va ochii, precum si vasele sangvine si nervii care ii aprovizioneaza, alegand o dieta bogata in legume si fructe.

Limitati-va consumul de grasimi saturate si evitati fumul de tigara pentru a impiedica formarea de radicali liberi in retina, care favorizeaza degenerarea oculara.

Daca vrei sa afli si alte informatii utile despre acest subiect si despre faptul ca se poate renunta la ochelari, fara interventii chirurgicale, acceseaza linkul urmator: http://renuntalaochelari.com/pinholes-ochelari-cu-gauri.html 
fara_ochelari_de_vedere



luni, 1 aprilie 2013

Generalitati despre ochelari de vedere

Ochelari de vedere - Intre necesitate si estetica

Faptul de a-ti alege ochelari de vedere potriviti este un proces complex si foarte important.

Pe langa afectiunea medicala pe care trebuie sa o trateze, ochelari de vedere trebuie alesi si in functie de confortul pe care il ofera si aspectul placut.

O pereche de ochelari de vedere nepotriviti pot duce la lacrimarea si inrosirea ochilor, sau chiar la agravarea problemelor deja existente. 

De retinut:

Este foarte important sa apelezi la specialisti atunci cand iti alegi ochelari de vedere.

Deasemenea, este important ca ochelari de vedere trebuie sa aiba dioptriile potrivite si sa asigure confort ochilor.

Pentru alegerea ramelor, specialistii recomanda ramele mai mari, care sa acopere impreuna cu lentila suprafata oculara.

Ochiul trebuie sa vada prin lentila in zona de sus, de jos si in partile laterale. 

Probleme oculare se pot trata cu ochelari de vedere:


Miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiobia sunt cateva dintre afectiunile oculare care pot fi tratate prin purtarea de ochelari de vedere.

Pentru o persoana cu miopie, obiectele de aproape sunt clare, dar cele de la distanta sunt neclare si greu de distins, astfel incat este necesar ca ea sa poarte ochelari de vedere.

Persoanele cu hipermetropie vad neclar la toate distantele.

Pentru persoanele cu astigmatism , toate obiectele, atat apropiate cat si indepartate, sunt deformate.

Presbiopia este un fenomen natural asociat cu inaintarea in varsta, caracterizat prin faptul ca lentila ochiului devine tare si mai putin elastica.
 
De unde  sa cumperi ochelari de vedere:

Specialistii recomanda sa alegi intotdeauna ochelari de vedere de la un cabinet de optometrie, acolo unde se fac atat consultatii cat si ochelari.


ochelari de vedere
Evita sa ii iei ochelari de vedere din supermarketuri sau din magazinele online care se ocupa strict de partea de comercializare.

Afla mai multe informatii despre cum poti renunta sa porti definitiv ochelari, prin mijloace naturale si alte sfaturi pentru imbunatatirea vederii, accesand:  http://www.renuntalaochelari.com/sfaturi-ochelari-de-vedere.html